Kérdés esetén hívjon +36 92 377 434

AGRO-NOVA KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLL. TECHNOLÓGIAI KORSZERŰSÍTÉSE CÉLÚ HITELPR. MŰKÖDÉSI KÖLTSÉG FINANSZÍROZÁSA

TURI LAJOS

Nyilv.sz.: 51557971

Adószám: 68307273-1-40

8948 NOVA József A ut 5/a

Hírek

  • Tartalom

Permetező gépek környezet védelmi vizsgálata .


A permetező gépek vizsgáztatása .

2009-ben – ránk nézve is kötelező EU-direktíva* látott napvilágot, amely szerint ,2016. december 14-ig minden használatban lévő permetezőgépet felül kell vizsgálni.

Ezt követően 2020-ig legalább 5 évenként, ez után pedig 3 évenként kell sort keríteni a felülvizsgálatra.

Hogyan fog megvalósulni a sok tízezer magyarországi permetezőgép vizsgálata a törvény által előírt határidőig, tehát a 2017 tavasz előtti idényig? 

"A legfontosabb a regisztráció!"

www.ngea.hu weboldalon vizsgálati igénnyel regisztrált permetezőgéppel ugyanis mindaddig lehet dolgozni, amíg a területileg kijelölt állomás el nem végzi a felülvizsgálatot.Ennek adatbázisához a NÉBIH és az ellenőrző szervek közvetlenül hozzáférnek, ezért azokat a gazdákat, akik önhibájukon kívül nem vizsgáltatták még be gépüket, nem sújthatják bírsággal.

Fontos megjegyezni azonban, hogy az országban mindenütt, csak ezen az egy online megrendelőlap segítségével adható le a vizsgálati igény, vagyis az alállomások közvetlenül nem vehetnek fel megrendeléseket.

Mennyibe kerül a regisztráció – és mi a vizsgálat díja?

A regisztráció ingyenes. A vizsgálati időpont előtt két héttel a teljes vizsgálati díj kiszámlázásra kerül, amelynek kifizetése a vizsgálat elvégzésének feltétele.Ez a garancia arra, hogy a gazda gépével a vizsgálóállomáson megjelenik, és arra is, hogy az esetlegesen hanyagul előkészített, rossz állapotban levő gép sikertelen vizsgálata esetén utólag ne tagadhassák meg a vizsgálati költség megtérítését.

– A felülvizsgálat időtartama – amennyiben a gép felkészítetten jelenik meg – a gép méretétől függően 2-3 óra.

A teljes felülvizsgálat költsége nagyságrendileg 60,000 és 120,000  forintközé tehető, függően attól, hogy adott növényvédő gépnek mekkora a keretszélessége, vagy éppen hány fúvókával, illetve revolverfej esetén hány szórófejsorral szerelték.Nézzünk egy árkalkulációt!Egy átlagos, 18 méter keretszélességű, háromállású szórófejjel ellátott gép teljes felülvizsgálati költsége 55.000 Ft + ÁFA (komplex vizsgálat = 45.000 Ft + két plusz szórófejsor vizsgálata = 2 x 3.000 Ft + tanúsítvány kiállításának eljárási díja = 4.000 Ft). Ezen felül természetesen a kiszállási költség megjelenhet a vizsgálati árban.
Hol és hogyan zajlik a vizsga?
Az alállomások mobil rendszerben működnek. Megfelelő számú (4-5 darab) gép esetén egy közeli, megfelelő helyre települ ki az alállomás, így a megadott időpont változtatására csak kivételes esetben van mód.

Tehát: a megadott időpontra a számlát teljesíteni, a gépet pedig felvonultatni köteles annak tulajdonosa.

Ha a gazda a kitűzött időpont előtt nem fizeti be a vizsgálati költséget, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyja az értesítést, akkor „problémás” ügyfélnek minősül. Ezt követően csak bonyolult procedúra után regisztrálhat újra, és növényvédő gépét nem használhatja mindaddig, amíg egy újabb vizsgálatot követően tanúsítványhoz nem jut.Felkészülés a vizsgára, avagy hogyan kell majd megjelenni a permetezőgéppel:

– A növényvédő gépek felkészítéséhez tudni kell, hogy mely paraméterek lesznek vizsgálat alá vetve. Erről mindenki tájékozódhat a www.ngea.hu weboldalon.

  • A géppel kitisztított, munkára alkalmas állapotban, valamint tiszta vízzel teljesen feltöltve kell megjelenni. 
  • Elsőként a gép tisztaságát és a szükséges alkatrészek – például a kardánburkolat – hiányosságát, valamint a fúvókák azonosságát, a keret stabilitását és a tömítések-membránok alkalmasságát vizsgálják meg. 
  • Amennyiben valamely paraméterrel szemben támasztott elvárás nem teljesül, a vizsgálat nem folytatható. 
  • Fontos tudni, hogy a kifogásolható állapotú, vagy hiányos gépen nem fogják elvégezni a méréseket és a vizsga érvénytelennek minősül.

Egy újabb pénz lehúzó rendelet az Uniótól. Ránk sózták az összes használt permetezőt , behordták az országba , ezt engedték , most meg jól lehúzzák a termelőt . Azok a gépek  amelyek most kaphatók már csak EU szabvánnyal kerülhet forgalomba , mire föl a vizsgálat 5 évig . A permetezők fel újítása nem kis összeg , és nem tudja a termelő felújítani .  A másik kis területek gazdáinak miért  kell a vizsgálat , a törvény ha már elrendelték csak a 400 liter feletti gépekre vonatkozzon . Jelenleg az EU jogszabály 200 liter alatt nem kell vizsgálat . Úgy tünik ez a pénz lehúzásról és a kis gazdák tönkre tételéről szól . Olyan kényszer helyzet hogy el nem végzett munkáért előre kell fizetni ha sikerül ha nem . Mert feltételezi a törvény a termlő lop , csal,hazudik , nem fizet , és kár ne érje az államot . 

Legnézettebb termékeink