Kérdés esetén hívjon +36 92 377 434

AGRO-NOVA KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLL. TECHNOLÓGIAI KORSZERŰSÍTÉSE CÉLÚ HITELPR. MŰKÖDÉSI KÖLTSÉG FINANSZÍROZÁSA

TURI LAJOS

Nyilv.sz.: 51557971

Adószám: 68307273-1-40

8948 NOVA József A ut 5/a

Hírek

  • Tartalom
MTZ traktor

 
 
 
MEGFOSZ-66/T/2021 
2021. augusztus 06. 
 
 
 
 
 

Pályázatokkal kapcsolatos kérdés !

 MTZ traktorok esetében mi az eljárás  ,és az arra kapott válasz

 
 
 
Kedves Kollégák!
 
A pályázatokkal kapcsolatosan fölmerült újabb kérdést és az arra kapott IH választ küldjük azoknak, akiket érint.
Kérdés: 
" A pályázatokba be lehet-e tenni új, minden uniós előírásnak megfelelő automata GPS vezérlésű kormányzással ellátott MTZ típusú traktort, mivel sokan nincsenek tisztában a beadás lehetőségeivel?
Indoklás:
Gyopáros Albert kormánybiztos úrtól állásfoglalást kértünk korábbi pályázat beadás során az MTZ típusú tarktorok pályázhatóságát illetően.
A leírt állásfoglalás szerint beadhatóak az MTZ típusú traktorok, melyet megerősít Gyopáros Albert kormánybiztos 2019.08.14-én a Belarus Traktor Kft.-nek írt levele:
 „Az Eszközfejlesztés belterületi közterület karbantartására című kiírásban szereplő „első forgalomba helyezésű” kitétel arra vonatkozik, hogy használt gépet/eszközt ne lehessen elszámolni. Az ön által javasolt gépek (EU tagállamaiban forgalomba helyezett 2018-2019 gyártású új, „0” (ez max 0-5 üh) Magyarországon honosított vizsgájú és a pályázó önkormányzatok részére elsőként értékesített pl. Belarus (MTZ), vagy lengyel gyártmányú traktorok befogadása, beszerzése a kiírás alapján nem tilos, hiszen új gépről van szó.
 A kiírás belterületi utak, közterületek kezelését, karbantartását, rendszeres felújítását elősegítő gépek/eszközök beszerzését célozza, így igazán nagy teljesítményű mezőgazdasági traktorok (amelyek a keretösszeget meghaladhatják) beszerzése véleményünk szerint nehezen lehet indokolt.
Az azonban nem tilos, hogy a pályázható keretösszeg feletti összegű gépet vegyen, amennyiben a fennmaradó összeget önerőből kifizeti, azonban ekkor is indokolnia szükséges, hogy valóban a kiírás céljának (Kiírás 2. pontja) megfelelő eszközt kíván beszerezni.”
Gyopáros Albert kormánybiztos úr levelének értelmezése szerint, ha egy Magyarországon kívüli EU-s ország elvégezte az első forgalombahelyezést és 5 üzemóránál nincs több a traktorban, akkor a Belarus traktorokra jogszerűen vonatkozik a pályázati lehetőség."
Válasz dr. Viski József helyettes államtitkár részéről:
Véleményem szerint, amennyiben az uniós és hazai környezetvédelmi és egyéb jogszabályoknak, illetve a pályázati felhívás rendelkezéseinek megfelel az adott gép, függetlenül a márkájától, annak elszámolhatósága támogatható.
Nem tudok ennél konkrétabb választ adni egy ilyen jellegű általános kérdésre.
Az a bizonyos MTZ, amit sokan szeretnének beszerezni, az szerintem nem felel meg a fenti kritériumoknak.
Reméljük hasznos a válasz, ez alapján a partnereik felé is tudják továbbítani az információt az MTZ traktorok pályázhatóságával kapcsolatosan.
 
Üdvözlettel:
Dr. Medina Viktor
 
 
 
 
 
 
Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége
Levelezési cím: MEGFOSZ 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.

Legnézettebb termékeink